
۳-۹-۳-۵ نرخ رشد فروش شرکت ():
این فرمول برگرفته از پژوهش کونری و همکاران[۸۱] (۱۹۹۳)، میباشد:
SGi,t =
= رشد فروش شرکت i در سال t
= فروش خالص شرکت i در سال t
= فروش خالص شرکت i در سال t-1 میباشد.
۳-۱۰- مدلهای پژوهش
برای آزمون فرضیه اول تا ششم پژوهش به ترتیب از مدل شماره ۱ تا ۶ به شرح زیر بهره گرفته خواهد شد. در این مدل اگر ضرایب (ضرایب مربوط به متغیرهای مستقل) در سطح اطمینان ۹۵% معنیدار باشد به ترتیب فرضیههای اول تا ششم پژوهش مورد تأیید قرار خواهد گرفت.
مدل شماره ۱:
مدل شماره ۲:
مدل شماره ۳:
مدل شماره ۴:
مدل شماره ۵:
مدل شماره ۶:
در این مدلها داریم:
، i بیان گر شرکت (واحدهای مقطعی) و t بیان گر سال میباشد.
= خطای تصادفی شرکت i در سال t.
۳-۱۱- اعتبار درونی و برونی پژوهش
جهت تعیین اعتبار درونی پژوهش، این بحث مطرح است که آیا متغیر مستقل در متغیر وابسته ایجاد تغییر کرده است یا خیر. اعتبار درونی شرطی است که باعث میگردد تا مطمئن شویم که متغیرهای مزاحم و نامربوط تأثیری در متغیر وابسته نداشتهاند. به دلیل عدم وجود استانداردهای حسابداری لازمالاجرا تا قبل از سال ۱۳۸۰ و همچنین عدم آشنایی کافی با استانداردها در سالهای ابتدایی لازمالاجرا شدن رعایت مفاد استانداردهای حسابداری ایران، کیفیت ناهمگن اطلاعات مالی مورد استفاده و اثر ناشی از تفاوت در روشهای حسابداری مورد استفاده جهت اندازهگیری و گزارشگری رویدادهای مالی، ممکن است بر نتایج تحقیق اثر داشته باشد. تفاوت در نوع صنعت و مالکیت از دیگر عواملی است که میتواند اعتبار درونی را خدشهدار سازد. جهت تعیین اعتبار بیرونی پژوهش، میتوان اینگونه بیان نمود که، آیا یافتههای تحقیق قابل بسط و تعمیم به تک تک اعضاء جامعه در شرایط زمانی متفاوت میباشد یا خیر. در تحقیق حاضر، جامعه مطالعاتی شامل کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بین سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ میباشد که این دوره دارای شرایط اقتصادی و مسایل سیاسی خاص خود میباشد؛ لذا تسرّی نتایج به سایر سالها و سایر واحدهای اقتصادی خارج از بورس میباید با احتیاط و با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی و سیاسی صورت پذیرد.
به طور کلی دو سؤال مهم در بررسی یافتههای یک پژوهش مطرح میشود. اول اینکه نسبت به یافتههای پژوهش تا چه اندازه میتوان اطمینان داشت؟ در پاسخ به این سؤال باید اعتبار درونی پژوهش را مدنظر قرار دهیم. سؤال دوم این است که تا چه اندازه میتوان یافتههای پژوهش را به جوامع دیگر در شرایط گوناگون تعمیم داد؟ این سؤال با اعتبار بیرونی پژوهش ارتباط دارد. روایی و پایایی از ویژگیهایی هستند که برای مفید و موثر واقع شدن روشهای جمعآوری دادهها شرط اساسی به شمار میروند.
روائی از واژه روا به معنای جایز و درست گرفته شده و روایی به معنای صحیح و درست بودن است. مقصود از روایی آن است که وسیله اندازهگیری بتواند ویژگی مورد نظر را اندازه بگیرد. اهمیت روائی از آن جهت است که اندازهگیریهای نامناسب و ناکافی میتواند پژوهش علمی را بیارزش و ناروا سازد.
۳-۱۲- روش واکاوی مدلها و آزمون فرضیات
در این پژوهش برای آزمون فرضیهها از مدل رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. روش آماری مورد استفاده در این پژوهش روش دادههای پانل میباشد، زیرا به منظور بررسی رابطه بین متغیرهای مستقل و متغیر وابسته از دو جنبه متفاوت موضوع مورد بررسی قرار میگیرد. از یک سو، این متغیرها در میان شرکتهای مختلف و از سوی دیگر، در دوره زمانی ۱۳۸۵-۱۳۹۰ آزمون میشوند. در ادامه نخست روش دادههای پانل و آزمونهای مربوط به آن تشریح میگردد. سپس آزمونهای مربوط به معنیدار بودن کل مدل و معنیدار بودن متغیرهای مستقل توضیح داده میشود. در هر آماره، نحوه تصمیمگیری و داوری در مورد رد یا پذیرش آزمون مورد نظر نیز بیان میگردد. در این مطالعه برای آزمون فرضیهها از نرم افزار ۲۱Spss و Eviews7 و Minitab16 بهره گرفته شده است.
۳-۱۳- روش دادههای پانل
مدلها از لحاظ استفاده از اطلاعات آماری به سه گروه تقسیم میشوند. برخی از مدلها با استفاده از «اطلاعات سری زمانی[۸۲] » یا به عبارتی طی دوره نسبتاً طولانی چند ساله برآورد میشوند. بعضی دیگر از مدلها بر اساس «دادههای مقطعی[۸۳] » برآورد میشوند یعنی متغیرها در یک دوره زمانی معین برای مثال یک هفته، یک ماه یا یک سال در واحدهای مختلف بررسی میشوند.
روش سوم برآورد مدل، که در این پژوهش نیز مورد استفاده قرار گرفته است، برآورد بر اساس «دادههای پانل[۸۴] » است. در این روش یک سری واحدهای مقطعی (برای مثال شرکتها) در طی چند سال مورد توجه قرار میگیرند. با کمک این روش که در مطالعات سالهای اخیر نیز زیاد استفاده شده است تعداد مشاهدات تا حد مطلوب افزایش مییابد. مهمترین مزیت استفاده از دادههای پانل، کنترل نمودن ویژگیهای ناهمگن و در نظر گرفتن تک تک افراد، شرکتها، ایالات و کشورها میباشد. در حالی که در مطالعات مقطعی و سری زمانی این ناهمگنی کنترل نمیگردد و با تخمین مدل با استفاده از این روشها احتمال اریب بودن نتایج، میباشد. بنابراین با توجه به اینکه مشاهدههای ادغام شده باعث تغییرپذیری بالاتر، هم خطی چندگانه کمتر میان متغیرهای توضیحی، درجه آزادی بیشتر و کارایی بالاتر تخمین کنندهها میشود، مطالعات پانل نسبت به مطالعات مقطعی و سری زمانی دارای مزیت است (بالتاجی[۸۵]، ۲۰۰۸).
در حالت کلی مدل زیر نشان دهنده یک مدل با دادههای پانل میباشد:
که در آن نشانگر واحدهای مقطعی (برای مثال شرکتها) و نشانگر زمان است. متغیر وابسته را بری امین واحد مقطعی در سال امنشان میدهد و نیز امین متغیر مستقل غیر تصادفی برای امین واحد مقطعی در سال ام است. جمله اخلال بوده که فرض میشود دارای میانگین صفر ( ) و واریانس ثابت ( ) است.
پارامترهای مدل میباشد که واکنش متغیر مستقل نسبت به تغییرات امین متغیر مستقل در امین مقطع و امین زمان را اندازهگیری میکند. برای برآورد مدل بر اساس دادههای پانل روشهای مختلفی همچون روش اثرات ثابت[۸۶] و روش اثرات تصادفی[۸۷] وجود دارد که بر حسب مورد، کاربرد خواهند داشت.
۳-۱۴- روش اثرات ثابت:
در روش اثرات ثابت فرض بر این است که ضرایب مربوط به متغیرها (شیبها) ثابت هستند و اختلافات بین واحدها را میتوان به صورت تفاوت عرض از مبدأ نشان داد. در این حالت اگر عرض از مبدأ تنها برای واحدهای مختلف مقطعی متفاوت باشد اصطلاحاً روش اثرات ثابت یکطرفه[۸۸] نامیده شده و مدل آن به
دانلود متن کامل این پایان نامه در سایت abisho.ir |