
مطالعات وارزیابی توان بالقوّه برای کنترل سیلابها وساخت سد جهت تأمین آب برای آبیاری وانرژی برق آبی درسال۱۹۰۰میلادی روی درّه ای عمیق وباریک در نزدیکی بولدرکنیون آغاز شد. در سال ۱۹۲۸ کنگره آمریکا پیشنهاد برنده ساخت این سد که توسط یک کنسرسیوم شش شرکتی ارائه شده بود موافقت کرد. کار اجراء از اویل سال۱۹۳۱میلادی آغاز شد وچون چنین ساختار بزرگ بتنی هرگز قبل ازآن ساخته نشده بود وبرخی از فنون اثبات نشده بود وهوای تابستان بیش از۱۴۷درجه فارنهایت بود وکار درآنجا سخت ودشوار بود وامکانات در نزدیکی محل اجراء باکمبود ومشکلات ارائه میشد باین وجود کنسرسیوم سازه این سد را در یکم مارس ۱۹۳۶ بیش از دوسال زودتر از برنامه به دولت فدرال تحویل داد. دریاچه سد هوور که بزرگ ترین حجم مخزن در ایالت متحده را دارد، درنزدیکی شهر بولدر که در اصل یک شهر کارگری است و در روزگار ساخت وساز سد برای اسکان کارگران استفاده میشده ودر حدود۴۰کیلومتری ازجنوب شرقی لاس وگاس قرار دارد ساخته شده است. نیروگاه سدبا استفاده از۳ توربین فرانسیس (ژنراتور) انرژی برق ایالتهای نوادا،آریزونا وکالیفرنیا رابه میزان ۴،۰۰۰ گیگاوات ساعت در سال را فراهم میکند.ظرفیت تولید انرژی در طول توسعه نیروگاه تاسال۲۰۱۷ ادامه داشته وتعداد توربینها به۱۷ واحد خواهدرسید. این سد یکی از جاذبههای مهم گردشگری است وهرساله میزبان نزدیک به یک میلیون نفر گردشگر میباشد.تاج سد درصورت بازبودن پر رفت وآمدترین اماکن در ایالات متحده تا اکتبر۲۰۱۰به شمار میرود.
سد و نیروگاه نم تئون ۲[۷۴] در کشور لائوس
در سال ۲۰۰۵ میلادی نیروگاه برقآبی نم تئون با ظرفیت نصب ۱۰۷۰ مگاوات ، (تقریبا برابر با انرژی تولیدی نیروگاه برقآبی کارون۴) یک سد با ارتفاع ۴۸ متر و دریاچهای به مساحت ۴۵۰ کیلو مترمربع در کشور لائوس با هدف تولید انرژی پاک به میزان ۵۶۳۶ گیگاواتساعت در سال و تأثیرات جانبی ، کاهش فقر و بهبود شرایط محیط زیست و برای تأمین منابع مالی به بانک جهانی پیشنهاد شده بود، اما با توجه به فقر شدید دولت لائوس، مقرّر شد که برای تأمین مالی این پروژه از دو روش، مشارکت در سهام و وامهای بلندمدت استفاده گردد.
تأمین کنندگان منابع مالی این پروژه عمدتا بانکهای سرمایهگذاری آسیا ، اروپا ، شرکتهای پیمانکاری و همچنین نهادهای مالی از کشورهای اروپایی میباشند .
این پروژه برای اینکه بتواند از کمکهای بینالمللی و شرکتهای خصوصی نیز استفاده کند ، اقدام به تاسیس یک شرکت خصوصی با مسئولیت محدود به نام پروژه(ان۲ پاور کامپنی ال.تی.دی)[۷۵] نمود تا پس از ۲۵ سال بهرهبرداری و به روش ساخت–تملک–بهره برداری–واگذاری[۷۶] مالکیت پروژه به دولت لائوس منتقل گردد. طبق بررسیهای انجامشده حجم سرمایهگذاری در این پروژه برابر با ۱۲۲۷ میلیون دلار میباشد ، که شامل قرارداد اصلی ، هزینههای تأمین مالی وسایرهزینهها میشود. [۷۷]
۳-۶-۳- استفاده از روشهای تأمین منابع مالی موجود در بخشهای نیروگاه های برقآبیخارجی
با توجه به بررسیهای انجامشده در مرحله سوم ، همچنین موارد ذکر شده ، جهت اجرای پروژههای عمرانی و تأمین به موقع منابع مالی استفاده از وام بانکی ، فروش اوراقمشارکت و فاینانس انکارناپذیر میباشد. همچنین با توجه به اصل۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامیکه دولت را ملزم نموده است به سمت خصوصیسازی شرکتها و پروژههای عمرانی گام بردارند پیشنهاد میگردد ، جهت تأمین منابع مالی پروژههای عمرانی و هر چه سریعتر به بهرهبرداری رسیدن این طرحها اجرای این گونه از طرحها از طریق قراردادهای نوین منابع مالی به خصوص روش قرارداد احداث ، تملّک ، بهرهبرداری (ساخت – تملک – بهره برداری)[۷۸] اقدام شود . در این نوع قرارداد سرمایهگذار خصوصی نسبت به ساخت، تملّک ، راهاندازی ونگهداری پروژه برای همیشه اقدام مینماید و عوارض ، اجارهها و سایرمخارج و درآمدهای ناشی از پروژه را به منظور بازگرداندن سرمایه و سود جمعآوری میکند. دراین نوع قراردادها دولت ممکن است بهرهبرداری و نگهداری پروژه را به یک دستگاه سومیمحول نماید منوط به آنکه تضمین لازم را به بخش خصوصی تأمین کننده مخارج پروژه در خصوص متعهّد بودن به اجرای قرارداد (ساخت – تملک – بهره برداری) و حفظ منافع سرمایهگذاری اولیه بدهد. همچنین در این نوع قرارداد ، دولت مختار است نسبت به خرید محصول و یا خدمات ناشی از قرارداد (ساخت – تملک – بهره برداری) اقدام نماید.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل اطلاعات و دادهها
۱-۴ ارائه اطلاعات و ارقام و بررسی آنها
۱-۱-۴ )طرح تملّک دارائیهایسرمایهای نیروگاه کرخه
الف- – نحوه تأمین مالی طرح:
جدول شماره ۱-۴ : نحوه تأمین منابع مالی طرح نیروگاه کرخه وپیشرفت فیزیکی طرح- سالهای ۱۳۷۴الی۱۳۸۲
مبلغ کل سرمایهگذاری شده در این طرح بالغ بر ۱۱۵۴ میلیاردریال میباشد که این منابع تأمین اعتبار این طرح طبق جدول ذیل به شرح زیر میباشد:
با توجه به اطلاعات جدول مشخص است، ۱۱٫۳ درصد منابع مالی طرح نیروگاه کرخه از محل فروش اوراقمشارکت تأمین شده است و اگر بصورت خطی نیز پیشرفت این طرح ۱۱٫۳ درصد سریعتر انجامشده باشد این طرح از لحاظ زمانی حدود ۲ سال زودتر به اتمام و بهرهبرداری رسیده است . [۷۹]
ب- ترکیب سرمایهگذاری انجامشده در این طرح:
جدل شماره ۲-۴ : جدول مقایسه ای نسبت وجوه دریافتی به پیشرفت فیزیکی(ابزارمالی)
۲-۱-۴ ) طرح تملّک دارائی سرمایهای سد و نیروگاه مسجد سلیمان :
الف- – نحوه تأمین مالی طرح:
جدول شماره ۳-۴ : نحوه تأمین منابع مالی طرح نیروگاه مسجد سلیمان و پیشرفت فیزیکی طرح- سالهای ۱۳۷۰الی۱۳۸۲
مبلغ کل سرمایهگذاری شده در این طرح بالغ بر ۳۸۶۶ میلیاردریال میباشد که منابع تأمین اعتبار این طرح طبق با توجه به اطلاعات جدول مشخص است، ۷٫۲ درصد تأمین منابع طرح نیروگاه مسجد سلیمان از محل اوراقمشارکت تأمین شده است و اگر بصورت خطی نیز پیشرفت این طرح۷٫۲ درصد باشد این طرح از لحاظ زمانی حدود ۱ سال زودتر به اتمام رسیده و در نتیجه این طرح یکسال زودتر به بهرهبرداری رسیده است. [۸۰]
ب- ترکیب سرمایهگذاری انجامشده در این طرح:
جدول شماره ۴-۴ : جدول مقایسه ای نسبت وجوه دریافتی به پیشرفت فیزیکی(ابزارمالی)
۳-۱-۴) طرح سد و نیروگاه کارون۳ :
الف- – نحوه تأمین مالی طرح:
جدول شماره ۵-۴ : نحوه تأمین منابع مالی طرح نیروگاه کارون۳ وپیشرفت فیزیکی طرح – سالهای ۱۳۶۹الی۱۳۸۵
ب- ترکیب سرمایهگذاری انجامشده در این طرح:
جدول شماره ۶-۴ : جدول مقایسه ای نسبت وجوه دریافتی به پیشرفت فیزیکی(ابزارمالی)
۴-۱-۴) طرح سد و نیروگاه کارون۴ :
الف- نحوه تأمین مالی طرح سد و نیروگاه کارون۴
جدول شماره ۷-۴ : نحوه تأمین منابع مالی طرح نیروگاه کارون ۴ وپیشرفت فیزیکی طرح – سالهای ۱۳۷۶الی۱۳۹۱
ب- ترکیب سرمایهگذاری انجامشده در این طرح:
جدول شماره ۸-۴ : جدول مقایسه ای نسبت وجوه دریافتی به پیشرفت فیزیکی(ابزارمالی)
۱- ۲-۴) طرح های تملّک دارائیهایسرمایه نیمه تمام :
۲-۲-۴) طرح سد و نیروگاه گتوند علیا
الف- – نحوه تأمین مالی طرح:
جدول شماره ۹-۴ : نحوه تأمین منابع مالی طرح نیروگاه گتوند علیا وپیشرفت فیزیکی طرح- سالهای ۱۳۷۶الی۱۳۹۱
منبع فایل کامل این پایان نامه این سایت pipaf.ir است |