
مددکاری اجتماعی در ادارات مشاوره دانشجویی را میتوان تلاشی تخصصی در جهت شناسایی مسائل، مشکلات، نیازهای دانشجویان، اقدامات در سطوح سهگانه پیشگیری و پیگیری و درمانهای تخصصی مرتبط با حوزه مددکاری اجتماعی و نهایتاً توانبخشی و توانمندسازی دانشجویان معرفی نمود.
۱۰-۵- بررسی پیگیری تأثیر مداخله
همانگونه که توضیح داده شد، بعد از گذشت دو ماه از پایان دوره آموزش، پرسشنامه “اسد” جهت انجام سنجش ماندگاری مداخله و پیگیری درگروه آزمایش اجرا گردید.این یافته نشان می دهد که درگروه آزمایش، در مرحله پیگیری نمره دانشجویان مورد مطالعه در کل سازگاری اجتماعی، (۲۸/۲۲۶) بوده که نسبت به مرحله پس آزمون (۸۵/۲۳۶)کاهش داشته است.
۱۱-۵- جمع بندی
دانشجویان از جمله اقشار کلیدی و آینده ساز هر کشور محسوب میشوند. بدیهی است سرمایه گذاری روی این قشر یک سرمایه گذاری مطمئن و مؤثر است و هر گونه سهل انگاری و غفلت از این گروه، کشور را با لطمات و آسیبهای جبران ناپذیری روبرو میسازد.
یکی از معضلاتی که امروزه دانشجویان را با توجه به مقطع سنی که دارند، مورد تهدید قرار میدهد همانا، مؤلفههای سلامت و سازگاری است. در مقولهی سلامت، به ویژه سلامت روان مطالعات زیادی صورت گرفته و به اهمیت آن در زندگی دسته جمعی تاکید شده است. همچنین مباحث متعددی در خصوص و لزوم سازگاری در زندگی مطرح گردیده که از مطالعهی این پژوهش خارج است.
پژوهش حاضر بر آن بوده با دستمایه قرار دادن مقولهی سازگاری اجتماعی دانشجویان و ابعاد مختلف آن، از طریق آموزش مهارتهای زندگی مورد ارزیابی قرار دهد. در این مطالعه دو مهارت ارتباط مؤثر و جرأتمندی برای دانشجویان گروه آزمایش تدریس گردید. با توجه به ماهیت آموزش مهارتهای زندگی، شیوهی آموزشی از نوع آموزش فعال بود که در آن از تکنیکهایی نظیر بارش فکری، سخنرانی و ایفای نقش استفاده کرد.
به نظر میرسد خلاء موجود در سیستم آموزش نظام آموزش و پرورش و مؤسسات آموزش عالی درخصوص تأمین سلامت روان و سازگاری با محیط دانشگاه میتواند. در درازمدت قشرهای نوجوان و جوان کشور را با چالشهای زیادی روبرو سازد. لذا آموزش مهارتهای زندگی میتواند در خصوص نهادینه سازی آن در نظام آموزشی به عنوان گزینهای مطلوب و مناسب در راستای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و ارتقای بهداشت روان دانشجویان قلمداد کرد.
۱۲-۵- پیشنهادهای پژوهشی
جهت اطمینان از میزان اثر بخشی آموزش مهارتهای ارتباط مؤثر و جراتمندی برسازگاری اجتماعی دانشجویان پیشنهاد میشود این پژوهش بر روی دانشجویان ورودی جدید سایردانشگاههای علوم پزشکی انجام گردد.
پیشنهاد می شود تحقیقی مشابه بر روی دانشجویان ورودی جدید که در تست غربالگری GHQ-28 دارای نمره بالای نقطه برش۲۳ بودند انجام گیرد.
۱۳-۵- پیشنهادات کاربردی
با توجه به این که دانشجویان از سرمایههای ملی هر جامعهای به حساب میآیند. هرگونه شرایط و تسهیلات برای هموارسازی مسیر دانشاندوزی و ارتقای علمی این قشر از تکالیف اجتناب ناپذیر دست اندرکاران این حوزه میباشد. نتایج تحقیق حاضر مشخص نموده است که یکی از ابزارهای دستیابی به این مهم آموزش است. با توجه به این که سیستم آموزشی دانشگاهها عمدتاً به دروس مختلف رشتههای مختلف اهمیت داده وکمتر به مؤلفههای سلامت و سازگاری بهاء داده است، به نظر میرسد برنامهریزی برای لحاظ نمودن این قبیل آموزشها در کنار دروس اصلی بتواند این خلاء را جبران نماید، بدین لحاظ پیشنهادات ذیل برای تحقق این هدف ارائه میگردد.
با توجه به یافتههای تحقیق، و درخواست و علاقهمندی دانشجویان درحین برگزاری کارگاههای آموزشی پیشنهاد می شود، به منظور افزایش سازگاری اجتماعی دانشجویان جدید الورود علاوه بر آموزش دو مهارتهای ارتباطمؤثر و جرأتمندی سایر مهارتهای زندگی شامل: (تصمیم گیری، حل مسئله، تفکرخلاق، خودآگاهی، تفکرنقاد، همدلی، مقابله با استرس و مقابله با هیجان) تعلیم داده شود.
پیشنهاد میشود با توجه به تفاوتهای فرهنگی و تفاوت در میزان جرأتمندی دانشجویان به ویژه میان پسران و دختران و اینکه از پسران بیشتر انتظار جسارت و جرأتمندی می رود تا دختران، بهتر است در برنامهریزی های آموزشی این مهارت خاص گروه دختران در جهت ارتقای سطح بهداشت روان آنان تأکید خاص ملحوظ گردد.
به معاونین محترم دانشجویی و فرهنگی و معاونین محترم آموزشی دانشگاههای علوم پزشکی به پیشنهاد میشود جهت برنامهریزی بهتر آموزشی و رفاهی برای دانشجویان شرایط لازم را جهت جلب نظر دانشجویان نسبت به تدوین پایان نامه خود در حوزهی مسائل و مشکلات دانشجویی فراهم آورند و از آنان حمایت مادی و معنوی گردد.
منابع
منابع فارسی
کتاب:
آقابخشی، حبیب؛(۱۳۸۸)،مهارتهای زندگی برای دانشجویان،چاپ اول، ناشردفتر برنامه ریزی اجتماعی و مطالعات فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تهران.
اتکینسون،ریتا، ال؛ اتکینسون، ریچارد، اس؛ هیلگارد، ارنست،آر؛(۱۳۸۲)، زمینهی روانشناسی. ترجمهی: براهنی و دیگران جلد دوم، انتشارات رشد. تهران.
استن هاوس، گلن؛(۱۹۹۷)، پرورش اعتمادکودکان.ترجمهی:بهارملکی،(۱۳۷۶)،انتشارات ققنوس. تهران.
اسکات مایک؛(۱۹۹۸)، درمان شناختی- رفتاری مشکلات مراجعان.ترجمهی: دوستی و یار علی،(۱۳۷۷). انتشارات مرکز توسعه علم. ساری.
اسلامی نسب، علی؛(۱۳۷۳)،اصول و روش های رواندرمانی گروهی. انتشارات هرم. تهران.
اقلیما، مصطفی. وعادلیان راسی، حمیده؛ (۱۳۸۸)، تکنیکهای کار باجامعه: مددکاری جامعهای. انتشارات فرا انگیزش. تهران.
البرو، مارتین؛(۱۳۸۲)، مقدمات جامعه شناسی. ترجمهی: صبوری کاشانی، منوچهر. انتشارات نی،(تاریخ انتشاربه زبان اصلی،۱۹۷۲). تهران.
براندن، ناتانیل؛(۱۹۹۲)، روانشناسی عزت نفس. ترجمهی: قرهچهداغی، مهدی(۱۳۷۸). انتشارات نخستین. تهران.
بیلدر و رابرت؛(۱۳۷۱)، کاربرد روانشناسی در آموزش. جلد دوم. ترجمهی: پروین کدیور. نشر دانشگاهی(تاریخ انتشار به زبان اصلی۱۹۹۰). تهران.
پروچاسکا، جیمز، او؛ نورکراس، جان، سی؛ (۱۳۸۵)، نظریههای رواندرمانی.ترجمهی: سید محمدی، یحیی. انتشارات رشد. تهران.
پروین،لارنس، جان، الیور، بی؛(۱۳۸۱)، روانشناسی شخصیت نظریه و پژوهش. ترجمهی: محمدجعفر جوادی و پروین کدیور، نشر آییش. تهران.
پورافکاری ،نصرااله؛ (۱۳۷۳)، فرهنگ جامع روانشناسی- روانپزشکی، نشر فرهنگ معاصر. تهران.
توانا علمی، فاطمه؛(۱۳۸۴)،نابسامانی در آموزش مهارتهای زندگی وزارت آموزش و پرورش، سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی مجموعه مقالات موضوعی آموزش مهارتهای زندگی، واحد پژوهش.
توزندهجانی، حسین؛(۱۳۹۰)،آموزش مهارتهای زندگی. انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی. نیشاپور.
تودر،کیت،(۱۳۸۲)، ارتقای سلامت روان.ترجمهی: مرتضی خواجوی و همکاران. سازمان بهزیستی کشور، معاونت امور فرهنگی و پیشگیری(تاریخ انتشار به زبان اصلی ۱۹۹۶)، تهران.
خردم دل ، مصطفی؛(۱۳۸۷)،تفسیر نور، نشراحسان. تهران.
دورکیم، امیل،(۱۹۹۰)، قواعد روش جامعه شناسی، ترجمهی: علی محمد کاردان؛(۱۳۷۳) ، انتشارات دانشگاه تهران. تاریخ انتشار به زبان اصلی؛(۱۹۹۰). تهران.
دهستانی، مریم؛(۱۳۸۷)،مهارتهای زندگی۳.انتشارات جیحون. تهران.
زاهدی اصل، محمد؛(۱۳۹۰)، مبانی مددکاری اجتماعی.انتشارات دانشگاه علامه طباطبائی، چاپ ششم، تهران.
رفیع پور، فرامرز؛ (۱۳۷۸)، سنجش روستاییان نسبت به جهاد سازندگی. انتشارات ارغنون. چاپ اول. تهران.
ریس، شان و گراهام، رودریک اس؛(۱۹۹۶)،آموزش ابراز وجود، ترجمهی: منیجه شهنی ییلاق و علیرضا رضایی. (۱۳۸۰)، دانشگاه شهید چمران. اهواز.
روشه، گ؛(۱۹۷۲)،مقدمهای بر جامعه شناسی عمومی. ترجمهی: زنجانی، (۱۳۷۴)، انتشارات دانشگاه فردوسی، چاپ دوم. مشهد.
ساپینگتون، اندروا؛(۲۰۰۰)، بهداشت روانی. ترجمهی: حمیدرضا حسین شاهی برودتی. تهران.
سازمان بهداشت جهانی؛(۱۳۷۹)، برنامه آموزش مهارتهای زندگی. ترجمهی: نوری قاسم آبادی، واحد بهداشت روان و پیشگیری از سوءمصرف مواد سازمان بهداشت جهانی. تهران.
سام آرام، عزت اله؛(۱۳۹۱)، نظریههای مددکاری اجتماعی، انتشارات دانشگاه علامه طباطبائی، چاپ اول. تهران.
منبع فایل کامل این پایان نامه این سایت pipaf.ir است |